CRKVENO VENČANJE

Ceremonija crkvenog venčanja će se održati u Crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Žarkovu, 11. juna 2016 godine sa početkom u 14:45 sati, na adresi Prote Milorada Pavlovića 4a.

Gradnja hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Žarkovu je blagoslovom patrijarha srpskog G. Varnave započeta 1936. godine i trajala je do 1938. godine. Plan hrama je radio jedan od najpoznatijih arhitekata u emigraciji, Viktor Lukomski, projektant Srpske patrijaršije, crkve Sv. Save u Beogradu, Ruskog doma i mnogih drugih velelepnih zdanja. Osvećenje temelja crkve je izvršeno 7. septembra 1936 godine od strane vikarnog episkopa Save Trlajića.

Crkva je osvećena u nedelju, 2. maja 1938. godine od strane Njegove Svetosti Patrijarha srpskog dr Gavrila Dožića. Prvi ikonostas za hram je izgrađen 1940. godine. Izgradio ga je duborezac Blagoje Milojević, a ikone je radio Aleksandar Trojicki iz Beograda. Tri zvona za crkvu je izradio Živko Burić iz Jagodine. Živopisanje hrama je započeto juna 1966. godine (hram je ikonopisao Živko Stojisavljević).

U periodu od 1997-98 godine obnovljena je i hramovna konstrukcija. Letnjikovac posvećen Svetom Nikoli je izgrađen 2010. godine.

Obnova freskopisa s

a blagoslovom Njegove Svetoisti Patrijarha Srpskog G. Irineja je započeta 2012. godine, pod rukovodstvom akademskog slikara – konzervatora Vladimira Karanovića.

Crkva Svetog Vaznesenja Gospodnjeg - Žarkovo